Logistica

„Logistica înseamnă să ai obiectul potrivit, la locul potrivit, în momentul potrivit” Logistics World. Procesul care asigură un flux coerent și neîntrerupt al produselor și serviciilor de la furnizorii organizației, ținând cont de procesele din interiorul organizației, până la clienții finali. Procesul de logistică se ocupă de operațiuni și resurse din domeniile: – aprovizionare; – achiziții; – stocuri; – depozite; – transport; – servicii clienți; etc.

Noțiunea de logistică (economia materialelor) cuprinde toți pașii unui proces de fabricație. Cuprinde toate activitățile de punere in armonie a spațiului și timpului cu bunurile și persoanele inclusiv gruparea lor.

Mai concret, logistica se definește prin planificare integrată, organizare, impozitare și control a tuturor cursurilor de mărfuri și materiale împreună cu cursurile de informații legate de acestea începând de la livratori prin etapele creării de valori (ex. producție și/sau etape de distribuție) până la livrarea produselor către clienți, inclusiv a eliminării deșeurilor și a reciclării.

O definiție posibilă a noțiunii de logistică este aplicarea celor 6 P:

  1. cantitatea potrivită
  2. bunurilor potrivite,
  3. la timpul potrivit,
  4. de calitate potrivită,
  5. la costurile potrivite,
  6. la locul potrivit.

Des mai apare si al 7-lea P cu informațiile potrivite tuturor participanților. În special în producția “just in time” prelucrarea de informații joacă un rol foarte important.